jaka mozzarella

Apetyczny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Niewątpliwie, gra toczy się o mozzarellę. Znany na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dokumentnie z rejonu Kampania.
galbani

Własną popularność zawdzięcza nie jedynie dzięki łagodnemu smaku, jednakowoż również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie innowacyjnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, jednak równocześnie nie zmienia własnego łagodnego i naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
włoska pasta   
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem rzadko zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub ewentualnie mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niesłychanie reprezentatywne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest cały czas świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus produkty sero podobne
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie pospolici ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w istocie ser. W większości wypadków sprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według standardowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa i receptura są napisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.
Skąd więc wziąć kreatywny, pyszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Trzeba niemniej jednak liczyć się z tym, że kreatywny włoski ser będzie sporo droższy, niż sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella jesteśmy w stanie ogłosić jedno – rzeczywiście należałoby dopłacić i cieszyć się pysznym smakiem.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *