Pizza Kraków

Dla znacznej większości ludzi na całym globie, Włochy są bliskoznacznikiem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną również z artystów, takich jak Michelangelo czy Leonardo da Vinci, jednakowoż równie dobrze popularne są z pysznej kuchni. Tak w związku z tym, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, by później oznajmić, że nigdzie indziej na globie nie ma tak stosownego pożywienia – jak właśnie we Włoszech.

prawdziwa kuchnia włoska Kraków

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dziś szczególną tożsamość. Mimo to ta kuchnia istotnie ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na przeróżne składniki oraz style gotowania i ewoluowała w coś totalnie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej legendarnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki wykorzystywane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Kluczowa filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, jakie tworzą bazę kuchni włoskiej, to jego prostota oraz pasja i na tym po największej części opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowywanych z ledwo czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość wykorzystywanych składników, a nie na ilość lub ewentualnie skomplikowane techniki gotowania.

Co gruntownie kochamy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz ogromnej rozpiętości makaronów, dwie newralgiczne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko użytkowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest integralną częścią dania, a nie jedynie akompaniamentem.

Kultura jedzenia – także do pokochania!
Włochy są popularne ze swojej silnej kultury rodzinnej. W większości wypadków posiłki są długie, albowiem uważane są za znaczący czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo bądź przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed głównymi posiłkami. Później zachodzi „primo”, czyli włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” oraz składa się z mięsa oraz ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno ma prawo być podawane wspólnie z daniem głównym.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *